View unanswered posts | View active topics It is currently Fri Oct 18, 2019 1:38 pm



Reply to topic  [ 8 posts ] 
 Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI 
Author Message

Joined: Fri Dec 21, 2012 6:33 pm
Posts: 6
Post Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
Hi,
I've installed lubuntu 12.10 on my fit-pc3 and cannot get any sound over the HDMI port.
I see that the device is recognized -- aplay seems to work correctly (with -D hwplug:1,0) although no sound is heard.
Alsamixer reports all output values at 100% and unmuted. (Yes the TV volume is up high.)

Any suggestions?
--t


Thu Dec 27, 2012 5:12 pm
Profile

Joined: Fri Dec 21, 2012 6:33 pm
Posts: 6
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
More data, if it helps:
tdb@silent:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
tdb@silent:~$


Fri Dec 28, 2012 3:43 am
Profile

Joined: Fri Dec 21, 2012 6:33 pm
Posts: 6
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
OK, revised question. Also a continuing document of where I am for future readers with the same problem.

First, thanks to this page (http://superuser.com/questions/53957/wh ... ich-to-use) I've learned about sound device aliases, which is good because after I posted the above I found that the command I had previously used didn't work anymore...

But the following command consistently succeeds:
Code:
aplay -D plughw:CARD=Generic,DEV=3 <soundfile>


Which alias to use I determined by looking at the list of aliases given by aplay -L :
Code:
tdb@silent:~$ aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    PulseAudio Sound Server
hdmi:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions
default:CARD=SB
    HDA ATI SB, ALC888 Analog
    Default Audio Device
... and so on and so on...
 

And experimenting with each of the ones that showed HDMI in the paragraph.

So the resulting question is:
How do I incorporate the information that I *always* want any sound-generating program to use "plughw:CARD=Generic,DEV=3" as the sound device into an .asoundrc file?


Fri Dec 28, 2012 4:19 am
Profile
Site Admin

Joined: Thu Jun 02, 2011 1:13 pm
Posts: 1260
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
To enable HDMI output on Ubuntu 12.10, try to install pavucontrol
Code:
sudo apt-get install pavucontrol

and select appropriate profile under the Configuration tab.
Don't forget to reboot your system

_________________
Gabriel Heifets

Fit-PC2/3/IntensePC support.


Mon Dec 31, 2012 1:38 pm
Profile

Joined: Fri Dec 21, 2012 6:33 pm
Posts: 6
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
gabrielh wrote:
To enable HDMI output on Ubuntu 12.10, try to install pavucontrol

Is pulseaudio required for HDMI audio? I don't currently have it running.


Mon Dec 31, 2012 11:06 pm
Profile
Site Admin

Joined: Thu Jun 02, 2011 1:13 pm
Posts: 1260
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
The pavucontrol will install all the necessary HDMI related libraries

_________________
Gabriel Heifets

Fit-PC2/3/IntensePC support.


Tue Jan 01, 2013 11:32 am
Profile

Joined: Fri Dec 21, 2012 6:33 pm
Posts: 6
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
gabrielh wrote:
The pavucontrol will install all the necessary HDMI related libraries


I have installed pavucontrol and it has not changed anything.

Previously, I could run
Code:
aplay -D plughw:CARD=Generic,DEV=3 /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav

And I got sound just fine, but other things didn't play because HDMI wasn't the default sound device. Now, after installing pavucontrol.... I still get sound with that command, and it's still not the default sound device. Trying to run pavucontrol gives me a message "Connection to PulseAudio failed."

I just want to tell alsa to use HDMI. How to do that?


Tue Jan 01, 2013 4:13 pm
Profile
Site Admin

Joined: Thu Jun 02, 2011 1:13 pm
Posts: 1260
Post Re: Ubuntu [lubuntu] / no sound over HDMI
You should choose one of the HDMI profiles in the Configuration tab

_________________
Gabriel Heifets

Fit-PC2/3/IntensePC support.


Wed Jan 02, 2013 8:26 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.